Wandelen en fietsen

U bent hier

 

Wandelen in en rond Simpelveld

Hou je van wandelen? Dan ben je in Simpelveld aan het goede adres. Er is een netwerk van wandelroutes uitgezet aan de hand van gekleurde paaltjes. Zo bepaal je zelf je eigen route én afstand. Voor de krachtpatsers zijn onze heuvels een uitdaging.  Binnenkort wordt gestart met de aanleg van een wandelknooppuntennetwerk, analoog aan het fietsknooppuntennetwerk.

Download hier de Toeristische Plattegrond van Simpelveld.

Wandelroutes, die Bocholtz en Simpelveld aandoen
Het Routebureau van Visit (VVV) Zuid-Limburg heeft alle bewegwijzerde wandelroutes gedigitaliseerd.
Hieronder de links naar de wandelroutes in de gemeente Simpelveld
Wandelroutes Bocholtz
Wandelroutes Simpelveld

Romeinse Wandelroutes
Romeinse bedrijvigheid in Bocholtz
Het-Romeinse landschap in Bocholtz
Romeinse hoogtepunten in Simpelveld

Vind je weg en kijk op www.viabelgica.nl en ontdek het Romeins verleden van Bocholtz en Simpelveld!
Of download de app voor tablet en mobiele telefoon!

Tegelroutes
In en rondom de kernen Simpelveld en Bocholtz zijn 4 wandelroutes uitgezet, die te volgen zijn aan de hand van blauwe stoeptegels met verschillende afbeeldingen. De 4 tegelroutes zijn te downloaden via onderstaande links:
Deze wandelroutes zijn uitgebreid beschreven in de brochure ‘Wandelen in Simpelveld’. De gids à € 1 is verkrijgbaar bij het VVV-Infopunt in The Read Shop (Kloosterplein) en bij een aantal accommodaties. Je kunt deze brochure ook bestellen via de webshop van Visit (VVV) Zuid-Limburg.

Wandelen met een Heemgids
Wandelen met een Heemgids is een unieke belevenis voor mensen die Simpelveld of Zuid-Limburg beter willen leren kennen. De Heemgidsen van de Heemkundevereniging ‘de Bongard’ vertellen je tijdens een zeer gevarieerde wandeling vol enthousiasme over hun 'heem', de eigen leefomgeving waarin zij zich thuis voelen. Je leest alles over plaatselijke bewoners en hun geschiedenis, de geologie en archeologie, de huizen en monumenten, de gebruiken, de cultuur, de beroepen, de flora en fauna, de beken, de spoorlijn, de kerken, de kloosters en het landschap. Wandelen met een Heemgids is een unieke belevenis voor mensen die Simpelveld of Zuid-Limburg beter willen leren kennen. Voor meer informatie klik hier.

8 Wandelingen van wandelgidszuidlimburg

Lange Afstand Wandelroute Via Belgica voorzien van bordjes
De Lange afstandswandelroute over de Via Belgica van Rimburg tot Maastricht wordt voorzien van routebordjes. Op de meeste plekken is het Romeins verleden voor het oog verborgen. Daarom wordt de Via Belgica op een aantal plekken met behulp van Virtual Reality zichtbaar gemaakt. Eén van die plekken is de Romeinse brug over de Maas in Maastricht, zo’n 100 meter van de huidige Sint Servaasbrug.

De Maas was een van de weinige obstakels die de Romeinen bij de aanleg van de Via Belgica moesten overwinnen. De Romeinse brug mogen we daarom zien als de wieg van Maastricht, want zonder de noodzaak tot een vaste oeververbinding hadden de Romeinen de stad nooit gesticht. De resten van de brug werden voor het eerst in 1964 aangetroffen bij baggerwerkzaamheden in de Maas. De resten onder water zijn een archeologisch Rijksmonument, dat nu in zijn volle glorie op de Via Belgica website te bewonderen valt.
Bekijk het hier!

Via Coriovallum                                                                                                                                                            
Springplank naar Santiago de Compostela. 
Via Coriovallum is een pelgrims- en bezinningswandelroute die ook door Bocholtz en Simpelveld loopt.
Alle informatie vind je op
www.viacoriovallum.nl Download daar de routebeschrijving, de GPS tracks en alle andere informatie.             

 

Fietsen in en rond Simpelveld

Hou je van fietsen? Dan ben je in Simpelveld aan het goede adres. Er is een netwerk van fietsroutes uitgezet. Zo bepaal je zelf je eigen route én afstand. Voor de krachtpatsers zijn onze heuvels een uitdaging. Vind je fietsen in het Heuvelland te zwaar? Huur dan een e-bike bij het Natuurtransferium ‘Poort Mergelland’.

Download hier de Toeristische Plattegrond van Simpelveld.

Fietsroutes, die Bocholtz en Simpelveld aandoen
Het Routebureau van Visit (VVV) Zuid-Limburg heeft alle bewegwijzerde fietsroutes gedigitaliseerd.
Hieronder de links naar de fietsroutes in de gemeente Simpelveld
Fietsroutes Bocholtz
Fietsroutes Simpelveld

NIEUW: De Kalkbaan - Fietsverbinding van Simpelveld naar het start/eindpunt van de bekende Vennbahnroute in Aken
Klik hier om deze route te downloaden (15 km).
Een drukwerk van de Kalkbaan-fietsroute is ook te koop bij de VVV-Infopunten in Zuid-Limburg à  € 1.

ONTDEK ROMEINSE SPOREN IN HET LANDSCHAP
Romeinse Fietsroute door Simpelveld en Voerendaal

Klik hier om deze route te downloaden (43,5 km).
Een drukwerk van de Romeinse fietsroute is ook te koop bij de VVV-Infopunten in Zuid-Limburg à  € 1.M
ountainbikeroutes

Mountainbikeroutes
In het Zuid-Limburgse Heuvelland zijn 250 km lange, aantrekkelijke mountainbikeroutes bewegwijzerd. Uniek voor Nederland. Acht mountainbikeroutes zijn door middel van verbindingsroutes tot een netwerk met elkaar verbonden. De routes zijn zowel aantrekkelijk voor beginners als voor gevorderden. Om wandelaars niet te storen, lopen de mountainbikeroutes zoveel mogelijk over niet-wandelpaden.
De routes zijn vanwege de eenduidigheid en veiligheid in één richting bewegwijzerd. Deze routes, maar ook andere routes zijn onder andere verkrijgbaar via de website van Visit (VVV) Zuid-Limburg of via het VVV-Infopunt in The Readshop (Kloosterplein Simpelveld).