IBA OPEN WEEKEND 23 & 24 april

U bent hier

      

IBA staat voor Internationale Bau Ausstellung. IBA is een Duitse methode om een stevige kwalitatieve duw te geven aan de ontwikkeling van stedelijke en landelijke gebieden. Zeven gebieden sloegen in 2013 de handen ineen: Beekdaelen, Brunssum, Heerlen, Kerkrade, Landgraaf, Simpelveld en Voerendaal. Samen met Provincie Limburg passen deze gemeenten de IBA-methode toe in Parkstad. IBA Parkstad heeft de afgelopen jaren de regio danig op zijn kop gezet.

Er werden 50 grote projecten in gang gezet, waarvan u een deel tijdens het IBA Open Weekend op zaterdag 23 en zondag 24 april kunt bekijken. Ook in Simpelveld en Bocholtz is er dat weekend heel veel te beleven. De volgende IBA-projecten zijn dan te bezoeken:
- Klooster Loreto
- Stationsomgeving
- Leisure Lane
- Romeins Villalandschap

Klooster Loreto
Het Museum de Schat van Simpelveld in Huize Loreto is op 23 en 24 april van 13.00 tot 17.00 uur geopend voor bezoekers. Deze dag is de reguliere entreeprijs van toepassing. Kinderen tot en met 17 jaar betalen geen entree. Bezoekers kunnen kennis maken met het prachtige materiële en immateriële erfgoed van de oorspronkelijke bewoners, de Zusters van het Arme Kind Jezus. Beide dagen start er een rondleiding (gratis) om 13.30 en 15.00 uur. Ook wordt er een speurtocht (gratis) georganiseerd. HERMON Erfgoed verzorgt informatie over de transformatie die gaat plaatsvinden.

Stationsomgeving
De stationsomgeving in Simpelveld staat in bloei. Niet alleen is het een vertrek- en aankomstplek van de Miljoenenlijn, het gebied is ook heel aantrekkelijk voor toeristisch en recreatief publiek. Er zijn dan ook grootse plannen voor het station en haar omgeving. De projecten Leisure Lane en Gebiedsontwikkeling Stationsomgeving worden tijdens het Open Weekend geëxposeerd in het restauratierijtuig ‘Breda’ van de Miljoenenlijn. Ook kunnen bezoekers het omliggende terrein verkennen.

Romeins Villalandschap
Wist u dat van Voerendaal tot Bocholtz en verder tot in Aken langs Romeinse heirwegen diverse ‘villa rustica’s’ zijn gevonden? Ook zijn er diverse Romeinse vondsten gedaan waaronder de beroemde askisten van de Dame van Simpelveld en de Heer van Bocholtz. IBA bracht enkele partijen samen, die het verleden van deze omgeving zichtbaar hebben gemaakt. Tijdens het IBA Open Weekend kunt u de rijke historie ontdekken.

Op tour met de ‘Schienenbus’
Ga met de ‘Schienenbus’ (railbus) op tour door Simpelveld en Bocholtz. Onderweg kunt u uitstappen bij de kunstwerken van Tanja Ritterbex en bij het perron van Bocholtz (bij Hoeve Scholtissenhof) waar meesterverteller Marc Hermans u meeneemt naar de Romeinse expositieruimte en je meer vertelt over het Romeinse villalandschap. De ‘Schienenbus’ vertrekt vanaf het station van de Miljoenenlijn op de volgende dagen en tijdstippen:
Zaterdag 23 april: 11.00 uur – 13.00 uur – 15.00 uur.
Zondag 24 april: 11.00 uur – 13.00 uur – 15.00 uur

Ontmoet kunstenares Tanja Ritterbex
Als u zondag een rit maakt met de ‘Schienenbus’ kunt u uitstappen bij D’r Ritterbecher, het bekende kunstwerk van kunstenares Tanja Ritterbex. Zij is zelf aanwezig op zondag 24 april om 13.10 en om 15.10 uur om uitleg te geven over haar kunstwerken.

Op pad met meesterverteller Marc Hermans
Op zaterdag en zondag kunt u tijdens de rit met de ‘Schienenbus’ (railbus) uitstappen bij het perron in Bocholtz (bij Hoeve Scholtissenhof). Daar wacht meesterverteller Marc Hermans u op. U wandelt samen met hem naar het Romeinse bezoekerscentrum in Bocholtz waar hij u alles vertelt over de replica staat van de bekende sarcofaag van de Dame van Simpelveld en de originele askist van de Heer van Bocholtz. U kunt daarna door de Romeinse vallei van Vlengendaal wandelen of de railbus terug naar Simpelveld nemen.

De Schienenbus stopt en vertrekt op het perron van Bocholtz op de volgende dagen/tijden:
Zaterdag 23 april: 11.30 uur – 13.30 uur – 15.30 uur
Zondag 24 april: 11.30 uur – 13.40 uur – 15.40 uur

Fietsroutes:
U kunt de IBA-projecten in Simpelveld en Bocholtz ook per fiets ontdekken. Er lopen twee fietsroutes langs deze projecten:

  • De Kalkbaan. Deze kunt u gratis downloaden op de website van Visit Zuid-Limburg (www.visitzuidlimburg.com).
  • Fietsen door Romeins Simpelveld en Voerendaal. Deze route kunt u gratis downloaden op de website van het Land van Kalk (www.landvankalk.com).

Meer informatie over het IBA Open Weekend en het actuele programma vindt u op de website van IBA-Parkstad: www.iba-parkstad.nl/kalender/iba-open-weekend/simpelveld/ en op de website van Toeristisch Simpelveld: www.toeristischsimpelveld.nl.