Nieuwsbrief najaar 2019

U bent hier

 25 november 2019

 

Wij heten u als lezer van de nieuwsbrief van Toeristisch Simpelveld van harte welkom.

Per seizoen houden wij u als (toeristische) ondernemers in gemeente Simpelveld op de hoogte van nieuws en wetenswaardigheden.

Thema ‘Interbellum’ bij ontwikkeling Stationsomgeving
In de Gebiedsontwikkeling Stationsomgeving ZLSM komen drie IBA-sleutelprojecten bijeen die het toeristische netwerk zullen versterken. De locatie maakt onderdeel uit van de Gebiedsontwikkeling Land van Kalk, rond de plateaus van Kunradersteen in Voerendaal en Simpelveld. In de Gebiedsontwikkeling Stationsomgeving ZLSM Simpelveld is een ‘transferium’ voorzien, dat toegang verschaft tot het Land van Kalk. De Leisure Lane zal de identiteit van de streek presenteren, door langs iconische plekken en attracties in Parkstad te voeren. Het zuidelijke start- of eindpunt van deze recreatieve fietsroute bevindt zich op de locatie waar bij het station van de ZLSM in Simpelveld een Spoorpark zal worden ingericht. Met de Kalkbaan ontstaat een grensoverschrijdende verbinding met Aken en de populaire Vennbahn, de recreatieve fietsverbinding door de Eifel en Ardennen. Naast de ontwikkeling van enkele andere recente projecten in het gebied, zal dit naar verwachting voor een grote toeloop van nieuwe recreanten en toeristen gaan zorgen.

Bij de ontwikkeling van de Stationsomgeving staat het thema ‘Interbellum’ centraal. Met het Interbellum wordt de periode tussen de twee grote wereldoorlogen aangeduid (1918-1940). De keuze voor deze tijdsperiode heeft in de eerste plaats te maken met de huidige stand van zaken in de Stationsomgeving. De inrichting van het stationsgebouw, de perrons, treinen en emplacementen van de Miljoenenlijn stralen de sfeer uit van een kleine honderd jaar geleden. Dit wordt versterkt door de bebouwing aan de Stationsstraat, die voor een groot deel uit dezelfde of eerdere periodes stamt, latere bebouwing voegt zich in karakter en uitstraling bij dit beeld. In feite is de Stationsomgeving Simpelveld een van de weinige, zo niet de enige, met een nog in gebruik zijnde station in een ‘ouderwetse omgeving’ (inclusief opstel sporen, seinhuis, loodsen, etc.) in Nederland. De omgeving is daarmee uniek en hiermee is meteen de randvoorwaarde geschapen om een authentieke beleving van de jaren ’20 en ’30 mogelijk te maken. Door in te zetten op beleving, waarvan de kwaliteiten zich reeds in het gebied bevinden, kan de kern Simpelveld zich positioneren ten opzichte van de ‘concurrenten’ in de rest van Zuid-Limburg, met als doel dat de gebruikers en passanten van de Leisure Lane, de Miljoenenlijn en Land van Kalk meer tijd in het dorp doorbrengen en als gevolg daarvan ook meer uitgeven bij de ondernemingen. Voor meer informatie, neem contact op met Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

Spoorpark Simpelveld
Rondom het station van Simpelveld zal een parkachtige omgeving ontstaan. Hiervoor is door LOLA Landscape Architects een ontwerp opgesteld. Dit zogenoemde Spoorpark zal zich ontwikkelen tot een van de drie poorten, die toegang verlenen tot het Land van Kalk. Hiervoor is een aantal uitgangspunten geformuleerd, dat daarbij een belangrijke rol speelt. Dit zijn het onderzoeken van de relatie Station-Centrum-Eyserbeek; het vergroten van de biodiversiteit; het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit en inrichting; het aanpakken van de parkeerproblemen; het versterken van de relatie met het bungalowpark; het creëren van een actieve publieke ruimte; het behouden en versterken van het museale karakter van de Miljoenenlijn en het aansluiten bij de Leisure Lane en de Kalkbaan. Tevens is een aantal functies in beeld gebracht, dat hier een plek zou kunnen krijgen, zoals: evenemententerrein, theater, ‘broeiplaats’ van het lokale ambacht en ondernemerschap in de vorm van bijvoorbeeld een zomerbar, ijsverkoop of een fietsenmaker en fietsverhuur. Voor meer informatie, neem contact op met Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Storytelling Land van Kalk
Een van de hoofdpunten van de opgestelde toeristische visie voor het Land van Kalk is het opstellen van een verhaallijn (storytelling). Bureau ViaStory heeft een voorstel gedaan hoe dit opgepakt kan worden. De uitdaging is om het Land van Kalk samen met betrokken partijen op aansprekende en duurzame wijze te positioneren, met als doel het gebied een impuls te geven en een sociaal-economische cultuurversterking te genereren.

In de presentatie van het voorstel is een aantal bouwstenen aangegeven, dat als basis dient voor de verhaallijn.
Bouwsteen 1: Niet sexy, wel woest aantrekkelijk
Locatie: Kunradersteengroeve, met als thema’s geologie en geschiedenis. Kunraderkalksteen is miljoenen jaren oud. Daar kun je op bouwen. Sterk, stoer, en een beetje rauw. Niet sexy, maar wel woest aantrekkelijk, dat is het Land van Kalk.
Bouwsteen 2: Kalk is groen
Locatie: Mondriaan met als thema’s welzijn, beweging en invloed landschap op welbevinden. Weinig dingen zijn zo verkwikkend als een uurtje verblijven in de natuur. Dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn: spring op de fiets of ga een eindje lopen en ontspan in het Land van Kalk.
Bouwsteen 3: Kalk smaakt naar meer
Locatie: Mingersborg, met als thema’s culinair en streekproducten. Proef de pure smaak van kalkgrond: vergeten groenten, frisse wijnen, smaakvolle gerechten. Lokaal en streekgebonden, geteeld en gerijpt op eeuwenoude bodem in het Land van Kalk.
Bouwsteen 4: Kalk is zó 65 miljoen jaar geleden…
Locatie: ZLSM met als thema’s: Industrie, technologie en de blik op de toekomst. Reis door een landschap dat miljoenen jaren oud is. Maak kennis met een gebied dat altijd in beweging is. Met de voeten in de Kalk zien we uit naar de toekomst. En naar het uitzicht, natuurlijk. Voor meer informatie, neem contact op met Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

Streekproductenwedstrijd Land van Kalk
Op 11 september jl. werd de eerste editie van de Streekproductenwedstrijd Land van Kalk gehouden. Met ruim 60 producten van meer dan 30 streekproducenten was de wedstrijd om het ‘Land van Kalk Streekproduct 2019’ een groot succes. Kleinschalige ondernemers en particuliere smaakmakers streden niet alleen om de titel, maar ook om een plek in het schap van een streekproductenwinkel en op de menukaart van een tweetal bekende restaurants in het Land van Kalk. De winnaar werd de zelf geperste walnootolie van Carola Janssen uit Trintelen. De andere twee finalisten waren Sunset Hills, een wijnboer uit Voerendaal, die in de prijzen viel met zijn witte wijn en Anjes Hupperetz uit Winthagen maakte indruk met haar kruisbessenjam. Klik hier voor een foto-impressie.

De ondernemerscoöperatie Land van Kalk wil de wedstrijd jaarlijks gaan herhalen en mogelijk zelfs gaan combineren met een streekmarkt als onderdeel van hun culinaire week ‘Proef het Land van Kalk’. De gemeenten Voerendaal, Simpelveld en Heerlen ondersteunen Land van Kalk als sleutelproject van IBA Parkstad en zien graag dat ondernemers zelf het initiatief nemen om hun gebied toeristisch-recreatief te profileren. Geïnteresseerde ondernemers kunnen zich aansluiten bij de Coöperatie Land van Kalk door een mail te sturen naar: info@landvankalk.com of door te bellen met projectcoördinator Annet Koerhuis via 045 - 260 01 16. Voor meer informatie, neem contact op met Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl of neem een kijkje op de website van het Land van Kalk: www.landvankalk.com

Nieuwe Romeinse fietsroute
Op dinsdag 8 oktober jl. werd de nieuwe Romeinse fietsroute gepresenteerd. Hiermee is opnieuw een van de actiepunten uit het ‘Uitvoeringsplan ‘Simpelveld in de Sporen van het Romeins verleden’ gerealiseerd. Deze route is ontwikkeld door IKL Limburg, in samenwerking met gemeente Voerendaal en het Routepunt van Visit Zuid-Limburg (de nieuwe naam van de VVV Zuid-Limburg). De presentatie vond plaats in de week voorafgaand aan en inspelend op de Nationale Archeologiedagen. De route is aangeboden aan de wethouders van de gemeenten Voerendaal en Simpelveld, die toerisme in hun portefeuille hebben, Peter Thomas en Hub Hodinius. Fietsers, die de Romeinse fietsroute volgen, komen aan de hand van het bekende knooppuntensysteem in aanraking met wat de Romeinen hier aangelegd en ge- en verbouwd hebben. Uiteraard zijn er een aantal pleisterplaatsen onderweg, waar een hapje en een drankje genuttigd kan worden en voornamelijk streekproducten gepresenteerd worden, die ten dele ook uit de Romeinse tijd stammen. De Romeinse fietsroute is voor € 1 verkrijgbaar bij alle VVV-Infopunten in Zuid-Limburg.

Terugblik grote zomerevenementen
Op 9 juli was de karavaan van het TV- en radioprogramma ‘Tour de L1mbourg’ voor de vierde keer te gast in de gemeente Simpelveld. De locatie voor de TV-opnamen was dit jaar Hoeve Scholtissenhof in Bocholtz. Wilt u het TV-programma van 9 juli jl. terugzien, dat kan via deze link.

Op zondag 18 augustus vond de derde editie plaats van de ‘MTB 'Steamrace' rondom het station van Simpelveld. Met name de jongste deelnemers leefden zich uit op het uitgezette parcours. Er waren twee parcoursen uitgestippeld; een voor de schoolgaande jeugd (3-15 jaar) en een voor de family ride. Kijk hier naar de aftermovie van de editie 2019.

Op zondag 1 september is de derde editie gehouden van de Zommertref in hartje Bocholtz. Ook dit keer was het weer een mengeling van allerlei stands, presentaties en live muziek. De ondernemers hebben voor een gevarieerd programma gezorgd en hebben laten zien dat het nog steeds goed toeven is in Bocholtz.

Op vrijdag 27 september was Simpelveld weer omgetoverd tot Sprookjesstadje. Jong en oud konden ’s avonds zo’n 20 sprookjesacts bewonderen tijdens het Sprookjesevenement. Kijk hier voor een foto-impressie.

Gemeente Simpelveld heeft dit jaar opnieuw deelgenomen aan het evenement Nationale Archeologiedagen. Van 11 t/m 13 oktober konden geïnteresseerden deelnemen aan activiteiten gerelateerd aan archeologie. Op vrijdag 11 oktober hebben 2 klassen, groepen 4/5, van de Basisschool Bocholtz onder leiding van een archeologe een wandeling gemaakt door de Romeinse Vallei. Daarna konden ze ervaren hoe een metaaldetector werkt. Op alle 3 de dagen kon er bij horecagelegenheid D’r Aowe Kino met VR-bril de presentatie van de Villa Vlengendaal Experience bekeken worden. Vanaf deze locatie kon men ook starten met geocachen. Op zondag was de Romeinse expositie geopend. Dit was tevens de startlocatie van een fietstocht over een deel van het parcours van de nieuwe Romeinse fietsroute, die onder leiding van meesterverteller Marc Hermans verkend kon worden. ’s Middags werd er gewandeld door de Romeinse Vallei, begeleid door Marielle Colen en een drietal ezels. In de zaterdageditie van De Telgraaf van 5 oktober jl. heeft als aankondiging van de Archeologiedagen een interview gestaan met Parkstad-archeologe Hilde Vanneste, waarin een aantal ondernemersinitiatieven uit Bocholtz is vermeld, dat het Romeins verleden uitdraagt: Bakkerij Dreessen met de Romeinse bol, D’r Aowe Kino met de Virtual reality-presentatie van de Villa Vlengendaal en Marielle Colen met haar ezelwandelingen. In totaal hebben zo’n 150 personen deelgenomen aan de diverse programmaonderdelen van de Nationale Archeologiedagen. Klik hier voor een foto-impressie (foto’s basisschoolactiviteit met metaaldetectoren en fietstocht)

Vrijwilligers gezocht voor bemensing expositie Romeins verleden
In de voormalige bibliotheek van Bocholtz (Wilhelminastraat 17) was de afgelopen zomermaanden op de zondagen een expositie te bekijken over het Romeins verleden. Deze expositie zal gedurende de wintermaanden gesloten zijn. Voor de openstelling in 2020 (vanaf Pasen) worden vrijwilligers gezocht, die interesse hebben in de (Romeinse) geschiedenis van de eigen woonplaats en daar graag over vertellen. De expositie omvat onder meer: de replica van de askist (sarcofaag) van Simpelveld en de originele askist van Bocholtz. Tevens is een aantal Romeinse vondsten, die vlakbij de askist van Bocholtz gevonden zijn, te bewonderen. Op een aantal panelen wordt aan de hand van foto’s van vondsten en tekeningen tekst en uitleg gegeven over hoe de Romeinen hier leefden en werkten. Hebt u interesse, meld u zich dan aan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 -544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

Evenementen 2019 / 2020
Noteer de data van deze

evenementen alvast in
uw agenda!

Kerstworkshops - bij Hoeve Scholtissenhof - 21 november t/m 14 december 2019
Wintertref - Zaterdag 21 december 2019
Sinterklaasritten De Miljoenenlijn - Zondag 1 december 2019
Kribkeswandelingen - Zaterdag 21 december 2019 t/m vrijdag 3 januari 2020
Kerstexpres De Miljoenenlijn - 21 t/m 31 december 2019
Oliebollenwandeltocht - Maandag 30 december 2019

Evenementen 2020
• Romeinenweek - Zaterdag 25 april t/m Zondag 3 mei 2020
• Bikenight Challenge - Datum nnb
• Sport-Olympiade - Vrijdag 17 april 2020 (vermoedelijke locatie) Sportcomplex Simpelveld
• Stoomvrijmarkt - Zondag 14 juni 2020
• CultuurPuurNatuur - Juni 2020
• Eroica (Wielerronde) - Zaterdag 27 juni 2020
• Weekend at War bij De Miljoenenlijn - Zaterdag 11 en zondag 12 juli 2020
• Tour de L1mbourg - Juli 2020 (datum nnb)
• MTB Steamrace - Zondag 23 augustus 2020
• Zommertref - Zondag 6 september 2020
• Sprookjesevenement - Vrijdag 25 september 2020
• Nationale Archeologiedagen - Vrijdag 9 t/m Zondag 11 oktober 2020

Linken naar website en facebookpagina Toeristische Simpelveld
Staat er op uw website al een link naar
www.toeristischsimpelveld.nl?
En vergeet niet de
Facebookpagina te liken en de berichten te delen! Op deze manier krijgt toeristisch Simpelveld meer bekendheid!

Inschrijven op deze nieuwsbrief