Romeins verleden

U bent hier

ROMEINS VERLEDEN

Al sinds oudsher wordt de streek rondom Simpelveld bewoond. Omstreeks het jaar 100 vestigden zich oud-strijders uit het Romeinse leger in herenboerderijen (villa’s). Uit deze tijd stamt de wereldberoemde sarcofaag van Simpelveld. De kist is nu één van de pronkstukken van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Een kopie hiervan is opgesteld als onderdeel van de Romeinse Expositie in Bocholtz (Wilhelminastraat 17). Ook in Bocholtz is in 2003 een bijzondere askist gevonden, midden in een cirkel met een straal van één kilometer waarbinnen de restanten van vier Romeinse villa’s liggen. Het origineel hiervan is ook te bekijken tijdens een bezoek aan de Romeinse Expositie in Bocholtz.

Wandelen en fietsen door het Romeins verleden

 

 

 

Via Belgica is de door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg liep van oost naar west dwars door Zuid-Limburg. Overal langs de weg hebben archeologen vondsten gedaan. Al die vondsten vertellen samen het verhaal over hoe Limburg er in de Romeinse tijd uitzag. Ontdek het verhaal van de Via Belgica op www.viabelgica.nl en ontdek het Romeins verleden van Bocholtz en Simpelveld!
Of download de app voor tablet en mobiele telefoon!

Romeinse Fietsroute door Simpelveld en Voerendaal
Klik hier om deze route te downloaden (43,5 km).
Een drukwerk van de Romeinse fietsroute is ook te koop bij de VVV-Infopunten in Zuid-Limburg à  € 1.

Romeinse Wandelroutes
Romeinse bedrijvigheid in Bocholtz
Het-Romeinse landschap in Bocholtz
Romeinse hoogtepunten in Simpelveld

Archeologiefestival in 2022
In navolging van het Romeins festival ‘Sempervivetum’, dat in 2013, 2015 en 2017 plaatsvond in Bocholtz, zijn er plannen om een Archeologie festival te organiseren in juni 2022. De archeologische vondsten rondom de Villa Vlengendaal zullen hierin een centrale rol krijgen. Er zal een aantal theatervoorstellingen worden opgevoerd in de openlucht, waarbij een 50-tal acteurs en vrijwilligers ingeschakeld zal worden. Het plan is om een zo breed mogelijk publiek op toegankelijke wijze kennis te laten maken met archeologie en verhalen te vertellen die erom vragen om verteld te worden op een historische locatie in de Romeinse vallei. In deze vallei lagen 3 Romeinse villa’s, is de askist van Bocholtz opgegraven alsook een Romeinse muntschat. Uiteraard worden de sarcofaag van de Dame van Simpelveld en de dame zelf ook in het verhaal opgenomen, evenals de Via Belgica en de Via Traiana, de beide Romeinse wegen, die dit gebied doorkruisten.

Hieronder een videofilm van 'Sempervivetum' 2015.

 
Thermenmuseum
In het Thermenmuseum in Heerlen zijn de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen, te bekijken. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum - de Romeinse stad die onder Heerlen ligt. Hier is een replica van de beroemde sarcofaag van Simpelveld te zien.

Naar het Thermenmuseum

Bocholtz Romanum GAME

Bocholtz Romanum is een mobiele game voor jong en oud, over de rijke Romeinse geschiedenis van Bocholtz en omstreken. Het spel is gratis te spelen.
Een geheime organisatie is er op uit om waardevolle Romeinse artefacten te stelen! Help de professor mee deze schurken tegen te houden door terug in de tijd te reizen en kennis te maken met de Romeinen die in Bocholtz en in Zuid-Limburg leefden. Leer meer over deze speciale artefacten die aan ons overgeleverd zijn. Los puzzels op en ontrafel het spannende verhaal van de Romeinen die hier vroeger hebben geleefd.
Bocholtz Romanum is ontwikkeld in samenwerking met gemeente Simpelveld en Via Belgica.

Systeemeisen
Android 5.0 of nieuwer / Apple iOS 11 of nieuwer
Android: Dual core processor en 1,5 GB RAM
iOS: iPhone SE, iPhone 6 of nieuwer

>> GA NAAR DE GAME