Romeins verleden

U bent hier

Al sinds oudsher wordt de streek rondom Simpelveld bewoond. Omstreeks het jaar 100 vestigden zich oud-strijders uit het Romeinse leger in herenboerderijen (villa’s). Uit deze tijd stamt de wereldberoemde sarcofaag van Simpelveld. De kist is nu één van de pronkstukken van het Rijksmuseum van Oudheden te Leiden. Een kopie hiervan is opgesteld als onderdeel van de Romeinse Expositie in Bocholtz (Wilhelminastraat 17). Ook in Bocholtz is in 2003 een bijzondere askist gevonden, midden in een cirkel met een straal van één kilometer waarbinnen de restanten van vier Romeinse villa’s liggen. Het origineel hiervan is ook te bekijken tijdens een bezoek aan de Romeinse Expositie in Bocholtz.

Wandelen door het Romeins verleden
Via Belgica is de door archeologen bedachte naam van een 400 kilometer lange Romeinse hoofdweg, die in de Romeinse tijd de Franse zeekust met het Duitse Rijnland verbond. De weg liep van oost naar west dwars door Zuid-Limburg. Overal langs de weg hebben archeologen vondsten gedaan. Al die vondsten vertellen samen het verhaal over hoe Limburg er in de Romeinse tijd uitzag. Ontdek het verhaal van de Via Belgica en ga mee op reis door een ver verleden.

 

Sempervivetum
Elke twee jaar is er in de zomer een tweedaags Romeins festival in Bocholtz.  Door middel van levende geschiedenis laten we zien hoe de Romeinen en Eburonen (de oorspronkelijke bevolking van deze regio) in onze streek leefden en werkten.
Het filmpje geeft een goede impressie van het festival.
In 2020 is de volgende editie gepland.

 

De Vlengendaalroute, sporen in de Romeinse Vallei
Deze wandeling voert je door de uitgestrekte Romeinse Vallei van Bocholtz. Die naam is te danken aan de vele opgravingen die hier zijn gevonden. Ongetwijfeld liggen er nog restanten die niet zijn ontdekt. Dat moet wel haast, want in 75 voor Chr. lagen hier vier Romeinse villa’s, een grafveld en een Romeinse weg. Niet alleen een onmetelijke rijkdom voor archeologen, maar ook voor iedereen die geïnteresseerd is in de geschiedenis van deze heuvelachtige streek aan het uiterste randje van Nederland. Je kunt de route ook volgen via Via Belgica.
 
Thermenmuseum
In het Thermenmuseum in Heerlen zijn de indrukwekkende restanten van een Romeins badhuis, de thermen, te bekijken. Het is het best bewaarde Romeinse (publieke) badgebouw van Nederland. Het museum heeft daarnaast een gevarieerde collectie gebruiksvoorwerpen uit de Romeinse tijd, afkomstig uit Coriovallum - de Romeinse stad die onder Heerlen ligt.

Naar het thermenmuseum