Nieuwsbrief Najaar 2021

U bent hier

Foutmelding

  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
  • Deprecated function: Array and string offset access syntax with curly braces is deprecated in require_once() (regel 2 van /home/vidz01/domains/toeristischsimpelveld.nl/public_html/sites/all/themes/drupalexp/includes/lessc.php).
 
Nieuwsbrief 14-9-2021

In deze nieuwsbrief houden wij u als (toeristische) ondernemers in de gemeenten Simpelveld en Voerendaal op de hoogte van nieuws en wetenswaardigheden. Beide gemeenten werken in toeristische zin samen onder de noemer ‘Land van Kalk’.

Coronacrisis
Vanaf eind juni 2021 zijn bijna alle deuren in Nederland weer geopend voor bezoek. De horeca mag bezocht worden met vaste zitplaats en 1,5 meter afstand. Datzelfde geldt voor evenementen, culturele locaties en publiek bij professionele sportwedstrijden en sport- en jeugdactiviteiten. Winkels ontvangen maximaal 1 klant per 5 m2.
Nog steeds is 1,5 meter afstand, goede hygiëne, bij klachten thuis blijven en laten testen en zoveel mogelijk thuis werken van toepassing. Daar is aan toegevoegd de zorg voor goede ventilatie: frisse lucht helpt om de overdracht van het virus te beperken.
Het vaccinatieprogramma verloopt voorspoedig. Eind augustus heeft 85% van alle 18plussers tenminste één vaccinatie gekregen en is 76% geheel gevaccineerd.
Ondernemers kunnen voor informatie over de coronamaatregelen en vragen terecht bij het coronaloket van de Kamer van Koophandel:
https://www.kvk.nl/corona/.
De meest actuele informatie over het coronavirus is beschikbaar op de
website van de Rijksoverheid.
Op dinsdag 14 september is er weer een persconferentie, waarin de aanpassingen van de coronamaatregelen worden bekendgemaakt.

Hebt u vragen, meld u zich via het mailadres corona@simpelveld.nl bij gemeente Simpelveld of via info@voerendaal.nl bij gemeente Voerendaal.

Safari’s in het Land van Kalk
In deze roerige tijden gaan Nederlanders steeds vaker op pad in eigen land. Ook het Land van Kalk profiteert daarvan mee. Het Safariprogramma biedt volop mogelijkheden om deze regio te verkennen. De lokale rangers nemen toeristen en recreanten graag mee op pad. Er zijn zeven verschillende
Safari’s voor jong en oud, te voet en per e-bike. Tot en met oktober (herfstvakantie) is er een wekelijks aanbod.
De coöperatie Land van Kalk telt inmiddels 45 leden. Ondernemers uit de gemeenten Simpelveld, Voerendaal, Heerlen en Gulpen-Wittem zetten, ondersteund door enkele professionele krachten, samen dit gebied op de kaart.
Alle informatie over het aanbod van de aangesloten leden, alle activiteiten en evenementen is te vinden op
www.landvankalk.com.

Voor meer info kunt u terecht bij Dionne Neven van Land van Kalk tel. 06 - 44 61 28 60 of mail: info@landvankalk.com.

Proef het Land van Kalk
Van 18 t/m 26 september, tijdens ‘Proef het Land van Kalk’, laten de ondernemers in dit gebied zich van hun beste kant zien. Tijdens dit evenement vinden tal van activiteiten plaats. Er wordt een amuseroute uitgestippeld, geschikt om per fiets (e-bike) en e-scooter op verschillende plekken te proeven van lokale lekkernijen. Daarnaast bieden ondernemers speciale arrangementen en activiteiten aan.
Land van Kalk sluit ook aan bij de Zomerfestival Fair, die op zondag 26 september bij Kasteel Puth in Voerendaal gehouden wordt. Bezoekers kunnen onder meer streekproducten van lokale ondernemers proeven (en kopen) en er is een muzikaal programma. Klik
hier voor alle informatie over ‘Proef het Land van Kalk’.

Voor meer info kunt u terecht bij Dionne Neven van Land van Kalk tel. 06 - 44 61 28 60 of mail: info@landvankalk.com.

Zomerfestival Voerendaal
Van 17 t/m 26 september vindt in Voerendaal het Zomerfestival plaats. Onderdelen zijn: muziek, lekker eten en drinken, wandelen, kunst, poëzie en fotografie. Tijdens dit festival laat de culturele trots van Voerendaal van zich horen. Jong en oud komen meegenieten, er ontstaan verrassende ontmoetingen tussen amateurs en professionals en bijzondere plekjes worden samen (her)ontdekt.

Tijdens dit festival wordt op zaterdag 18 september de Strous Cultuur Prijs 2021 uitgereikt. Op de sluitingsdag, op zondag 26 september wordt er een fair gehouden bij Kasteel Puth.

Voor meer informatie, kijk op de Facebookpagina van Zomerfestival Voerendaal.

Wandelroute over Middeleeuwse avonturen in Voerendaal
De twee wandelroutes langs de Voerendaalse kastelen, het ommetje Puttergewande V18 en Haerenbos V10, zijn samen met Visit Zuid-Limburg in een nieuw jasje gestoken. De geschiedenis en verborgen verhalen van de kastelen zijn nu onderweg te beluisteren via de telefoon. Meesterverteller Marc Hermans is in de huid gekropen van Ridder Kuno en heeft de audiofragmenten ingesproken. Ook is een spelelement toegevoegd middels een geocache (die op korte termijn actief zal worden) en opdrachten voor de kinderen. Het is hiermee een route geworden voor jong en oud die voert over stapstenen, langs kastelen en waarin ridders en rovers een rol spelen. Deze route is op 12 september tijdens Open Monumentendag feestelijk onthuld op de binnenplaats van hoeve Cortenbach en nu voor € 2 te koop bij Visit Zuid-Limburg en de VVV punten. Klik 
hier voor een impressie van de route. U kunt de route ook inkopen en aanbieden aan uw gasten. De beide paaltjesroutes blijven overigens ook gewoon gratis te lopen zonder audio en opdrachten.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl.

Nieuwe horeca in Freuleshoes in Voerendaal
Sinds eind augustus heeft restaurant Freuleshoes in Voerendaal haar deuren geopend. Na een verbouwing van 2 jaar van het bijzondere monumentale pand het Juffertjeshuis aan het Kerkplein in Voerendaal, heeft het Italiaans restaurant van Bas en Maaike Daniels haar eerste gasten mogen ontvangen. Dit oudste woonhuis van Voerendaal dankt haar naam aan de freule Anna Maria van Elmpt. Zij was een ongehuwde adelijke dame, die het huis in 1789 zou hebben laten bouwen met resten en overblijfselen van het verdwenen kasteel Dammerscheid.  Tijdens open monumentendag op 12 september j.l. was het Freuleshoes te bezoeken. Wij wensen Bas en Maaike heel veel succes en ondernemersplezier met het nieuwe restaurant.

 

Voortgang gebiedsontwikkeling Stationsomgeving
Na een Schetsontwerp en een Voorlopig Ontwerp heeft LOLA Landscape Architects in opdracht van Gemeente Simpelveld, Provincie Limburg en IBA Parkstad een Definitief Ontwerp (DO) opgesteld voor de eerste fase van het Spoorpark, een onderdeel van de gebiedsontwikkeling Stationsomgeving.
Een belangrijk onderdeel van de gebiedsontwikkeling betreft de Stationstraat. Het station en de Stationstraat zijn ontegenzeggelijk met elkaar verbonden. Vanwege de gefaseerde ontwikkeling is de begrenzing van het plangebied erg belangrijk. Het doel van de in het ontwerp voorgestelde afbakening is om er voor te zorgen dat de 
Stationstraat na uitvoering als complete entiteit functioneert en bovendien een positieve uitstraling heeft op het Spoorpark.
Onderdeel hiervan is ook de Stationstuin, die gekoppeld is aan de Leisure Lane. Deze zal als een van de zeven Places of Interests (POI's) langs de route worden uitgewerkt. Voor de Stationstuin zal door Piet Oudolf een beplantingsplan worden gemaakt.
Via deze 
link is het Spoorpark en de Stationstraat te bekijken in een 360-graden omgeving.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Ontwikkeling Uitkijkpunt Huls(veld)
Uitkijkpunt Huls(veld) wordt een van de toegangspoorten tot het Land van Kalk. Het gebied wordt ingericht met een prachtig park en daghoreca met terras. Het overgrote deel van de toeristen komt naar Zuid-Limburg om te wandelen en te fietsen. Beide doelgroepen kunnen bij Uitkijkpunt Huls(veld) terecht voor een unieke beleving. De top van de Huls biedt een uniek uitzicht over de hele regio. Bij helder weer zijn de uitlopers van de Eifel en de Ardennen te zien.
Heel bijzonder is dat de sarcofaag van Simpelveld een plek krijgt in de plannen voor het uitkijkpunt. Een kopie van het origineel (dat te bewonderen is in het Museum van Oudheden in Leiden), wordt op een bijzondere manier in de heuvel verwerkt, waardoor dit unieke object weer zichtbaar is, daar waar het ooit werd ontdekt, in Simpelveld. Het Romeinse gebouw dat op het reliëf in de askist is te zien, komt in de vorm van een glazen huisje terug boven op de Huls. Daarmee wordt een klein stukje van het Romeinse verleden toegankelijk gemaakt. Het totaalplan kunt u
hier bekijken.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Activiteitenplan Toerisme 2021
Het
Activiteitenplan Toerisme 2021 van gemeente Simpelveld is door het College van B&W vastgesteld. In dit plan staat een overzicht van activiteiten in relatie tot het beleidsterrein Toerisme & Recreatie, dat in 2021 in de gemeente Simpelveld wordt opgepakt of verder wordt doorontwikkeld. De branding van Simpelveld staat hierin centraal. De communicatiemiddelen, die hiervoor ingezet worden, zijn onder andere de website www.toeristischsimpelveld.nl en de Facebookpagina van Toeristisch Simpelveld.
Uiteraard wordt er in het kader van promotie samengewerkt met Visit Zuid-Limburg, dé promotieorganisatie voor toeristisch Zuid-Limburg.

In het Activiteitenplan Toerisme 2021 is vermeld dat er in januari 2021 een toekomstvisie is opgesteld voor de Nederlandse vakantiemarkt door het bureau Trends & Tourism, dat in opdracht werkt van het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC). In dit rapport is een toekomstperspectief geschetst richting 2030, waarbij uitgebreid wordt ingegaan op de impact van de coronacrisis op het toekomstig vakantiegedrag. Volgens de rapportage ‘Toekomstvisie Nederlandse Vakantiemarkt 2030’ zullen binnenlandse vakanties het komende decennium een revival laten zien. Dit is een trend, die al voor de coronacrisis in opkomst was en die zich nu versterkt doorzet (zie hoofdstuk 3 - Activiteitenplan Toerisme 2021).
Evenals in 2020 is vanwege coronamaatregelen het overgrote deel van de geplande evenementen dit jaar opnieuw geschrapt. Op de homepage van www.toeristischsimpelveld.nl staat een recent overzicht van evenementen, die wel doorgang vinden.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Sarcofaag Simpelveld in National Geografic Historia
In de uitgave van eind augustus 2021 van National Geografic Historia staat een 8 pagina’s tellend artikel over de askist van Simpelveld. In dit
artikel wordt ingegaan op de vondst en de datering van deze bijzondere askist. De kist is gemaakt van Nievelsteiner zandsteen, die in de omgeving van de vindplek werd gedolven en redelijk makkelijk te bewerken was. Uit recent onderzoek is gebleken dat de sarcofaag stamt uit de 3e eeuw na Christus en dat de Dame van Simpelveld een comfortabel leven leidde in een luxueuze villa.
Momenteel wordt de sarcofaag gerestaureerd in het Museum van Oudheden in Leiden. Bezoekers kunnen de restauratie live volgen. Meer informatie vindt u
hier.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Archeologiefestival - juni 2022
De voorbereidingen voor het Archeologiefestival, dat in Bocholtz gehouden zal worden tijdens twee weekends in juni 2022, nemen vastere vormen aan. Hierbij staan de archeologische vondsten, die gedaan zijn rondom Villa Vlengendaal centraal. Deze onbekende Limburgse archeologische hotspot wil men voor het voetlicht brengen.

Het zal een doorlopende theatervoorstelling in de openlucht worden met zo’n 50 vrijwilligers/acteurs die losse scenes spelen in het open veld en het Ripuarische dialect spreken. De organisatie wil een zo breed mogelijk publiek op toegankelijke wijze kennis laten maken met archeologie door op de historische locatie/vindplaats waargebeurde verhalen te vertellen. In de Romeinse Vallei van Bocholtz is een askist van een Romeinse legionair en een Romeinse muntschat gevonden. Hier bevinden zich verder 3 Romeinse kalkovens, 3 Romeinse villa’s en een Romeins grafveld.
In Simpelveld is de sarcofaag van de Dame van Simpelveld gevonden en dit gebied ligt vlakbij twee Romeinse wegen, de Via Belgica (van Boulogne-sur-mer naar Keulen) en de Via Trajana (van Xanten naar Aken). Dit alles wordt in de theatervoorstelling verwerkt.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Nieuwe website Streetwise
Streetwise, de organisatie, die actief is in opdracht van gemeente Simpelveld om leegstand van winkelpanden te bestrijden en ondernemers te begeleiden bij de opstart of uitbreiding van hun bedrijf, heeft een nieuwe website,
www.wijzijnstreetwise.nl. Hier vinden ondernemers inspirerende ondernemersverhalen, informatie over de begeleiding en kunnen ze een intaketraject opstarten.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Nieuwe uitgave tijdschrift ‘Beginpunt’
Simpelveld staat voor een schone gemeente. ‘Schoon’ in beide betekenissen van het woord. Een gemeente met prachtige natuur, gezellige dorpskernen, gave uitjes en heerlijke verblijfsaccommodaties. Gemeente Simpelveld doet er veel aan om het schoon te houden.
In de nieuwe uitgave van het magazine ‘Beginpunt’ laat Simpelveld zien hoe mooi en proper deze gemeente is en presenteert ook allerlei ideeën voor een dagje uit of een fijne vakantieplek, bedoeld als inspiratie voor zowel inwoners als bezoekers. Klik
hier om het magazine ‘Beginpunt’ te bekijken.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl

 

Fietsroute ‘In het Spoor van de Mijnen’
In de jaren 50 werkte bijna iedereen in de mijn, in het Zuid-Limburgs ‘in de koel’. Het winnen van steenkool was zo’n lucratieve bezigheid, daar ging heel oostelijk en westelijk Zuid-Limburg voor ondersteboven. Door Visit Zuid-Limburg is onlangs aan de hand van het fietsknooppuntensysteem een fietsroute samengesteld van zo’n 59 km door de voormalige Oostelijke Mijnstreek. De route voert langs bekende en verborgen sporen uit het mijnverleden en kan opgesplitst worden in 4 of meer kleinere lussen. Ondanks dat er veel gesloopt is na 1974, toen de laatste Limburgse kolen boven de grond kwamen, zijn er voor wie goed zoekt, wel degelijk nog sporen te zien van de Limburgse steenkoolwinning. Het schachtgebouw van de Oranje-Nassau I bijvoorbeeld, de diverse mijnwerkerskoloniën en beambtenwoningen, of het monument voor D’r Lange Jan, de 138 meter hoge schoorsteen in Heerlen. In totaal hebben de makers van de gids 39 van dergelijke grote en kleine, vaak verborgen relicten van de steenkoolwinning opgespoord. Bekijk
hier de opzet van de route, die start bij de Miljoenenlijn in Simpelveld. De fietsgids ‘In het Spoor van de Mijnen’ is à € 4,95 verkrijgbaar bij de VVV-I-punten in Zuid-Limburg.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Moniek Daniels, regiomanager Parkstad van Visit Zuid-Limburg, tel. 043 - 60 98 505 of via mail moniek.daniels@visitzuidlimburg.nl.

 

Terugblik Nationale Archeologiedagen 2021
Van vrijdag 18 t/m zondag 20 juni vonden de Nationale Archeologiedagen plaats. Na het overslaan van de editie 2020 vanwege corona, kon deze editie vanwege versoepeling van de maatregelen wel doorgaan en hebben de gemeenten Voerendaal en Simpelveld gezamenlijk een programma opgesteld. Er is een
poster en een flyer uitgegeven. Op vrijdag 18 juni hebben zo’n 50 leerlingen van 2 groepen 4/5 van de Basisschool Bocholtz onder leiding van gids Marc Hermans de Romeinse Vallei bezocht. Tijdens het gehele weekend konden geïnteresseerden de locaties van de ArcheoRoute Limburg bezoeken, die gemarkeerd zijn met een speer. In Simpelveld staat deze in het Hulsveld (Lange Graaf) en in de kernen Voerendaal en Klimmen beide bij de kerk. Op die plekken komt de geschiedenis tot leven en vertelt een archeoloog over de vondsten in de regio en worden deze in 3D getoond. Ook was het gedurende het hele weekend mogelijk om te geocachen of een wandeling met ezels te maken door de Romeinse Vallei. Op zaterdag en zondag kon ingeschreven worden op de Romeinse fietsroute onder leiding van meesterverteller Marc Hermans. Onderdeel daarvan was een bezoek aan de Romeinse Expositie in Bocholtz, die op zaterdag en zondag geopend was voor bezoek. Op www.lgog.nl was en is nog steeds een podcast te beluisteren over de Romeinse villa’s van Bocholtz en Voerendaal en op www.viabelgica.nl was een videofilm te zien over Middeleeuws Voerendaal, over archeologische funderingsresten, gevonden tijdens graafwerkzaamheden voor de bouw van nieuwe winkelpanden in Voerendaal in 2015. In totaal hebben zo’n 100 personen aan de activiteiten deelgenomen. De data van de Nationale Archeologiedagen in 2022 zijn: 17 t/m 19 juni.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl of bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl

 

TV-uitzending Tour de L1mbourg
Op 8 juli jl. was de karavaan van het TV- en radioprogramma ‘Tour de L1mbourg’ voor de 6e keer te gast in de gemeente Simpelveld. De locatie voor de TV-opnamen was dit jaar de tuin van voormalig klooster Loreto, waar nu Museum De Schat van Simpelveld in gehuisvest is. Dat leverde wederom mooie promotiebeelden op van een aantal toeristische en wielrenlocaties in de gemeente Simpelveld en Voerendaal. Klik
hier om de uitzending vanuit Simpelveld terug te kijken.
Op 13 juli jl. was ‘Tour de L1mbourg’ te gast in Voerendaal. Om de uitzending vanuit Wijngoed Fromberg terug te kijken, klik
hier.

Hebt u vragen, meld u zich dan bij Roger Scheren van gemeente Simpelveld, tel. 045 - 544 83 26 of via mail: r.scheren@simpelveld.nl of bij Sandra Verjans van gemeente Voerendaal, tel. 045 - 575 33 99 of via mail: sandra.Verjans.thoma@voerendaal.nl

Evenementen 2021

 

Voor zover bekend gaan onderstaande evenementen door:

• Zomerfestival in Voerendaal en Simpelveld - Vrijdag 17 t/m Zondag 26 september 2021
• Sinterklaasritten De Miljoenenlijn - Zondag 28 november 2021
• Kerstexpres De Miljoenenlijn - Zaterdag 11 t/m Vrijdag 31 december 2021

• Kribkeswandelingen - December 2021 / Januari 2022
• Oliebollenwandeltocht - Donderdag 30 december 2021

 

Linken naar website en facebookpagina Toeristische Simpelveld
Staat er op uw website al een link naar
www.toeristischsimpelveld.nl of www.toerismevoerendaal.nl?
En vergeet niet de Facebookpagina van Toeristisch Simpelveld of de Facebookpagina van het Land van Kalk te liken en de berichten te delen! Op deze wijze krijgen toeristisch Simpelveld en Voerendaal meer bekendheid!

Inschrijven op deze nieuwsbrief